Wat ga je leren?
- Materiaalkennis
- Gereedschapskennis
- Buisinstallaties
- Kabelinstallaties
- Relaisschakeling
- Motorschakelingen
- Rekenen
- Taal
- Beroepshouding
Is dit beroep iets voor jou?
Als elektricien leg je elektrotechnische installaties aan in gebouwen. Dit begint in de meterkast. Soms werk je in een bestaande of nieuwbouwwoning. En een andere keer werk je in een kantoorgebouw, ziekenhuis of fabriek. Op de bouwplaats werk je veel samen met werktuigkundige monteurs, timmerlieden en metselaars. Je geeft leiding aan monteurs en legt verantwoording af aan jouw leidinggevend monteur.
Als je de opleiding hebt afgerond, zijn er genoeg mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Zo kun je je specialiseren tot servicemonteur of doorleren voor leidinggevend monteur, werkvoorbereider of projectleider.
Volg je de opleiding aansluitend op een afgeronde niveau 2 opleiding, dan werk je 4 dagen per week bij een aangesloten leerbedrijf en heb je 1 dag per week theorie. Als je de opleiding in 3 jaar volgt, dit kan bijvoorbeeld als je een VMBO Kader diploma hebt, krijg je in het eerste jaar per week één dag theorie en één dag praktijkscholing op het RTC. De andere drie dagen werk je bij een installatiebedrijf. In het tweede jaar krijg je één dag per week theorie. De andere vier dagen werk je bij een aangesloten leerbedrijf. Je opleiding sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid in de opleidingswerkplaats van het RTC.
Niveau en vooropleiding
De opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties niveau 3 duurt 2 jaar . Je hebt hiervoor de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties niveau 2 nodig.
Kosten
RTC Installatietechniek betaalt alle kosten, die je moet maken om de opleiding te kunnen volgen. Deze kosten bestaan uit het cursusgeld, boeken en licenties voor de theorie, maar ook een basisset gereedschap krijg je.